Eficienta energetica

Eficienta energetica si lubrifiantii industriali

Proiectiile privind dezvoltarea globala in urmatoarele decenii arata ca in 2040 cererea de energie la nivel planetar ca fi cu cca 30 % mai mare ca in 2010, productia economica fiind de peste doua ori mai mare, prosperitatea rasfrangandu-se asupra unei parti mult mai mari a populatiei, care se estimeaza a ajunge la aproape 9 miliarde de oameni. Cresterea cererii de energie se va reduce odata cu maturizarea economiilor nationale si totodata cresterea populatiei se va aplatiza la randul sau. Tarile OSCE vor avea o curba a cererii de energie aproape plata, dar tarile din afara OSCE vor avea o crestere de cca 60 % pana in 2040.

Diminuarea cererii de energie va fi asigurata si de imbunatatirea eficientei energetice. Sectorul industrial va continua sa consume aproximativ jumatate din productia de energie, restul fiind impartit intre consumul casnic, cel comercial si transporturi.

In acest context a aparut conceptul de sustenabilitate (dezvoltare durabila). Exista numeroase definitii ale acestui concept. Una dintre cele mai complexe, ce tine seama de multitudinea de factori implicati, este cea a grupului ExxonMobil, care considera dezvoltarea durabila ca fiind acel echilibru intre cresterea economica, dezvoltarea sociala si protectia mediului care sa permita generatiilor viitoare sa nu fie afectate de deciziile luate acum. Acest adevarat manifest al dezvoltarii durabile include sase arii de interes: protejarea sanatatii si sigurantei colectivitatilor, gestionarea riscurilor fata de schimbarile climatice, promovarea dezvoltarii economice, respectarea drepturilor omului, asigurarea unei legislatii unitare si universal in industrie si reducerea impactului asupra mediului.

Lubrifiantii sintetici avansati isi pot gasi aplicatii diverse in toate aceste arii de interes. Spre exemplu, uleiurile ce au un interval de schimb crescut pot contribui la imbunatatirea starii de sanatate si siguranta prin reducerea interactiunii dintre om si masina. O durata de viata mai mare a uleiului poate contribui de asemenea la reducerea consumurilor energetice legate de transport. Alegerea unui lubrifiant corect poate contribui la prelungirea duratei de viata a utilajelor, aducand avantaje in recuperarea cheltuielilior de investitii. Unul dintre sectoarele fundamentale ale sustenabilitatii il reprezinta reducerea impactului asupra mediului. O modalitate de a reduce acest impact o constituie utilizarea unor  lubrifianti avansati care sa imbunatateasca semnificativ eficienta energetica a echipamentelor lubrifiate.

Cauzele pierderilor de energie in utilajele industriale pot fi multiple, dar cele legate de calitatea lubrifiantilor pot fi grupate in cateva categorii:

  • Cele legate de vascozitatea lubrifiantului la temperatura de functionare
  • Cele legate de variatia vascozitatii lubrifiantului cu temperatura si/ sau extrema presiune

Desigur, foarte important este si modul de comportare al acestora in diverse regimuri de curgere (hidrodinamic, elasto-hidrodinamic, la limita).

In laboratoarele ExxonMobil s-au efectuat cercetari riguroase privind eficienta energetica a lubrifiantilor, pentru diverse aplicatii in diferite conditii, diferite compozitii si diferite regimuri de functionare, pentru a stabili parametrii ce o conditioneaza. Concluziile acestor cercetari, derulate pe parcursul mai multor ani au relevat urmatoarele aspecte:

  • Uleirule sintetice de tip PAO (poli-alfa-olefine) aduc consumuri energetice cu pana la 6% mai reduse decat cele minerale, ce au o compozitie preponderant PIB (poli-izo-butilene);
  • Indicii de vascozitate superiori, precum si o mult mai inalta rezistenta la forfecare interna recomanda uleiurile sintetice PAO pentru folosirea pe o durata net mai indelungata, cu implicatii asupra regimurilor de intretinere;
  • Protectia net superioara a lubrifiantilor sintetici asupra componentelor mecanice lubrifiate, rezultand intr-o durata de viata imbunatatita a echipamentelor.

 

In acest context, ExxonMobil a introdus conceptul de eficienta energetica a lubrifiantilor, marcand acele produse din portofoliu capabile de a oferi reducerea consumurilor energetice cu rocente semnificative (raportat la lubrifianti similari conventionali) cu logoul alaturat, oferind astfel utilizatorilor posibilitatea de a fi informati cu privire la avantajele acestor tip de lubrifianti si de a lua o decizie responsabila atunci cand aleg tipul de lubrifiant ce urmeaza a fi folosit in aplicatiile respective.

 

 

Acesti lubrifianti avansati sunt disponibili in Romania prin LUBEXPERT ROMANIA, distribuitor autrizat ExxonMobil. Specialistii nostri va stau totodata la dispozitie cu consultatii, date si informatii ce va pot fi de mare folos in implementarea acelor aplicatii de lubrifiere care sa va aduca maximum de avantaje, atat din punct de vedere al functionarii dar si a costurilor totale de operare.

Contactati-ne acum!